Найвищі вершини Карпат - Топ 10 Гір, які варто підкорити


    Найвищі Карпатські вершини гір ніколи не залишають байдужими тих, хто на них побував. Гірські вершини приваблюють туристів у будь-яку пору року і погоду. Вони є різними – стрімкими і кам’янистими, порослими ялівцем або засніженими. Кожна з цих карпатських гір заслуговує уваги і готова відкрити свої таємниці всім витривалим до сходження туристам.

10. Гора Брескул, 1911 м

    Гора Брескул - одна з гірських вершин масиву Чорногора. Висота - 1911 м. Розташована на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, між горами Говерлою та Пожижевська. Брескул - найближча сусідка гори Говерли.


    Вершина гори куполоподібна, на північному схилі (відрога Брескулець) обривисті кам'яні осипи. У кількох місцях схили порізані карами давнього зледеніння. Брескул вкритий альпійською і субальпійською рослинністю (трави, квіти та чагарники).

    На південно-західному боці гори розташована улоговина з невеликими та непостійними озерцями, серед яких найбільше - озеро Брескул.

    Назва гори, можливо, пов'язана з її формою та походить від гуцульського слова, яке означає спухлий, набряклий.

$ads={2}

9. Гора Туркул, 1933 м

    Гора Туркул - вершина гірського масиву Чорногора, знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.


    Висота гори - 1933 м. Розташована між вершинами Данцер (1850 м) на півночі та Ребра (2001 м) на південному сході. Вершина трикутна, ускладнена зі сходу східцеподібними виступами. У верхній частині схилів з півдня і південного сходу - брилові розсипища, зі сходу - слабовиражені форми вивітрювання гірських порід. Рослинність трав'яна, нижче криволісся з ялівцю сибірського і гірської сосни. Зі сходу і півночі - льодовикові кари, зокрема урочище Кізли та озеро Несамовите. На південних схилах гори лежить урочище Туркульська Полонина. Туркул - дуже популярний об'єкт гірського туризму.

8. Гора Піп Іван Мармароський, 1936 м

    Гора Піп Іван, також Піп Іван Мармароський (для розрізнення з Попом Іваном з Чорногірського масиву) - гора в Українських Карпатах, одна з вершин Гуцульських Альп (частина Мармароського гірського масиву). Розташована в Рахівському районі Закарпатської області, на кордоні України і Румунії.


    Висота 1936 м. Форма вершини пірамідальна, північні та східні схили круті. Довкола гори сезонно можуть утворюватись невеликі озерця. На значних площах тут є полонини. Найближча полонина - Лисича. Росте багато рідкісних рослин: крокус, рододендрон східнокарпатський, едельвейс, лілія лісова. Гора розташована в межах Марамороського заповідного масиву Карпатського біосферного заповідника.

    Піп Іван із прилеглими вершинами (Жербан, Берлебашка тощо) та високогірними полонинами виділяють в окремий масив, який називається Гори Піп-Іван.

7. Гора Менчул, 1998 м

    Гора Менчул розташована в південно-східній частині масиву Чорногора, між горами Дземброня (на південному сході) і Бребенескул (на північному заході). Вершина гори розташована на межі Верховинського району Івано-Франківської області, південно-західні схили - в межах Закарпатської області.


    Висота - 1998 м. На північний схід від Менчула простягається хребет Розшибеник. Назва гори походить із румунської мови (рум. munteul). На північних схилах гори бере початок потік Кізя.

6. Гора Ребра, 2001 м


    Гора Ребра - одна з найвищих вершин Українських Карпат. Розташована в центральній частині хребта Чорногора, між вершинами Туркул (на північному заході) і Бребенескул (на південному сході) та Гутин Томнатик (на півдні), на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.


    Висота 2001 м. Південні схили Ребри - пологі ділянки (вкриті переважно травостоєм з щучника дернистого і біловуса) та крутосхили, вкриті криволіссям. Північні та північно-східні схили спадають крутими скелястими урвищами. На схід від вершини, у розлогому льодовиковому карі (урочищі Ґаджина) розташовані невеликі високогірні озера.

    На горі зростає ряд рідкісних рослин, занесених до Червоної книги України: сосна кедрова, жовтозілля карпатське, наскельниця лежача, ломикамінь моховидний та інші.

5. Гора Гутин Томнатик, 2016 м

    Гора Ґу́тин Томна́тик - одна з найвищих гір в Україні, вершина південно-західного відрогу Чорногори. Висота 2016 м. Розташована у Рахівському районі Закарпатської області, в межах Карпатського біосферного заповідника (Чорногірський заповідний масив). На північно-східному схилі між горою Ґутин Томнатик і Бребенескул у льодовиковому карі на висоті 1801 метрів над рівнем моря розташоване озеро Бребенескул. На південь від вершини розташоване урочище Полонина Бребенеска, на північ - гора Ребра, на схід - Бребенескул.


    Значний вплив на рельєф гори мав льодовик. На горі зростає субальпійська й альпійська рослинність з великою кількістю рідкісних і реліктових видів.

4. Гора Петрос, 2020 м

    Гора Пе́трос - гора у Рахівському районі Закарпатської області. Одна з найвищих вершин гірського масиву Чорногора. Популярний об'єкт пішохідного туризму.

    Висота - 2020 м. Розташована у північно-західній частині масиву між горами Шешул (на південному заході) і Говерла (на сході). Західний і південно-західний схили круті з численними кам'яними розсипищами, північний та північно-східний — урвисті, зі скельними виступами. Є давньольодовикові форми рельєфу. Складається з пісковиків. Вкрита переважно субальпійською рослинністю. Поширені чагарники (ялівець сибірський, рододендрон), чорничні зарості і ялинові ліси (до висоти 1530—1600 м). Взимку досить часто бувають снігові лавини. 


    Краєвиди з Петроса майже такі ж, як із Говерли. Особливо гарно виглядає головний хребет Чорногори, який можемо спостерігати по всій його довжині - від Говерли до Попа Івана. Чіткіше, ніж з Говерли, видно Близницю і за нею - ряд полонин хребта Свидовець. На північно-західних схилах гори бере початок струмок Кевеле, лівий доплив Чорної Тиси.

3. Гора Піп Іван Чорногірський, 2020.5 м

    Гора Піп Іва́н Чорногі́рський або Чорна Гора - одна з найвищих вершин Українських Карпат, з висотою 2020.5 м. Розташована на південно-східному кінці головного хребта масиву Чорногора, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.


    На вершині гори знаходяться руїни польської астрономо-метеорологічної обсерваторії, частково відновлені для туристичних потреб і відомі під сучасною популярною назвою "Білий Слон".

    За місцевими переказами Верховинського району Івано-Франківської області, свою назву гора дістала від скелі на вершині, яка нібито нагадувала священика. Нині скеля не існує. За іншими фольклорними джерелами, назва гори походить від вітру, який там попіває (поспівує) - через це місцеві гуцули називають гору Попіван.

2. Гора Бребенескул, 2032 м

    Гора Бребене́скул - одна з найвищих вершин хребта Чорногора (Українські Карпати). Розташована посередині хребта, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей, між вершинами Менчул (1998 м) на південному сході та Ребра (2001 м) на північному заході.


    Висота - 2038 м (за іншими даними 2032 або 2035). Поверхня куполоподібна. На схилах поширені давньольодовикові форми рельєфу, сліди процесів морозного вивітрювання. Гора вкрита альпійськими і субальпійськими луками, характерні кам'яні розсипища та осипища. На захід від вершини розташоване найвисокогірніше озеро України - Бребенескул, з якого витікає річка Бребенескул.

1. Гора Говерла, 2061 м

    Гора Гове́рла - найвища вершина Українських Карпат і найвища точка України, її висота становить 2061 м над рівнем моря. Розташована в гірському масиві Чорногора на межі Надвірнянського району Івано-Франківської області та Рахівського району Закарпатської області, за 17 кілометрів від кордону з Румунією.


    Українські мовознавці переважно стверджують, що топонім "Говерла" походить із рум. howârla, що означає "важкопрохідне підняття". Деякі джерела виводять назву гори від угор. hóvár - "сніговий замок", але набагато ймовірнішою є думка, що угорське найменування - це модифікація української назви.

    Гора має конусоподібну форму. На схилах - форми плейстоценового зледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Укрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди - кам'яні оси́пища. Зі східного боку від вершини - один із витоків річки Прут, Прутський водоспад, загальна висота якого становить близько 80 метрів. Гора розміщена у межах природоохоронних територій: Карпатського біосферного заповідника (Закарпаття) і Карпатського національного природного парку (Івано-Франківська область).


    Схили гори вкриті буковими та смерековими лісами. На висоті 1500 м починається субальпійський пояс пасовищ, відомий як полонини.

     Перший туристичний маршрут зі сходження на вершину був відкритий 1880 року. Взимку альпіністським сходженням на Говерлу присвоєна категорія 1Б. Гора Говерла - дуже популярний об'єкт літнього та зимового туризму.

Контактна форма