Укріплення Берегвар - Велика Березька фортеця: історія зниклого замку Закарпаття


    Чи існувало укріплення Берегвар (або Велика Березька фортеця) нам достовірно не відомо. Історичні згадки про це є дуже рідкісними. Щоправда, на давній карті початку XIX століття (приведено ⬆️ вище) нам вдалося віднайти зображення руїн замку саме там, де на нього вказують історичні джерела.

    Окремі дослідники стверджують, що твердиня існувала, частина інших стверджують, що лише у легендах згадується Берегвар ("Beregvár", "Берег" + "вар": "vár" – у перекладі з угорської "замок / фортеця"). Проте переконливим доказом того, що давня фортеця справді знаходилась саме тут, є назва села, яка угорською мовою звучить "Nagybereg", котру сьогодні перекладають, як Великі Береги, і фактично вона є частиною назви "Nagyberegvar", тобто Велика Березька фортеця.

    Із невеликої кількості згадок дослідників випливає, що після руйнування Боржавського укріплення татаро-монголами в 1241 р., у Берегвар переводиться управління комітату (жупи), який відтоді отримує назву Берег.

    Згадує про поселення Берегвар і його часткове руйнування у 1241 році татаро-монголами у своїй монографії і Тиводар Легоцький.



    Оскільки точне місце розташування легендарного укріплення не відоме, існує ще одне припущення місця розташування - нинішнє село Великі Береги. Так, є згадка, що у 1261 році Берегах будується (або відновлюється) замок. Колись у цій місцевості знаходилося заболочене озеро Чорний Мочар (у наш час осушене), на березі якого піднімалися невеликі пагорби. І ось цей горбистий берег на кордоні з болотистою місцевістю деякі дослідники вважають місцем, де варто шукати древню фортецю. Можна припустити, що фортифікації Берегвару були представлені земляними валами та дерев’яними укріпленнями.

    У 1261 році король Угорщини Бейла IV (1206 - 1270) подарував Березький комітат католицькій церковній єпархії, центром якої було місто Егер (сучасна Угорщина). За деякими даними, пізніше, у XIV столітті, поселення в письмових документах згадується як «mezovaros» Берег  («Mezovaros» означає у перекладі, як поселення навколо замку).

    Можна припустити, що Берегвар мав певне стратегічне значення - контроль сухопутної дороги з боржавської долини біля підгір’їв хребта Хат південними окраїнами Сернє (Чорного) - мочару (Szernye, з угор. – брудний, страшний) у Березьку Притисянську рівнину.


    Існує ще одна цікава згадка про твердиню. Як пишуть угорські дослідники, у 1264 році Папа наказав королю Стефану-молодшому повернути Берегвар його сестрі Анні, вдові Галицького князя.

    На сьогоднішній день тривають суперечки щодо ймовірного часу побудови древнього укріплення. Більшість дослідників пов’язує його ймовірну появу із розширенням раннього Угорського королівства. Можливо, фортеця була зведена для закріплення королівської влади на цій території, а можливо - для охорони кордонів. За іншими версіями, фортеця тут з’явилась у кінці ХІІ століття. Логічною виглядає і думка про побудову Берегвару вже після монгольської навали на Угорське королівство у 1241–1242 роках.

    Так чи інакше, з якоїсь причини Берегвар недовго відігравав роль центру регіону. Вже через 30 років, у 1271 році, центр Березького комітату переноситься в місто Лампертсас (нині - Берегово), що знаходиться за 7-8 кілометрів на південний захід від Великих Берегів. З того часу відомостей про Берегвар немає.

    Письмові джерела епохи середньовіччя мовчать про подальшу долю Берегвару, що пояснюється його раннім зникненням.

Замок зник невідомо коли і за яких обставин…

Краєвид з гори, поблизу ймовірної локації руїн замку Берегвар:

    Якщо, все-таки, Ви намірились вирушити в пошуки замку Берегвар / Великої Березької фортеці, то майте на увазі наступне: 

Замість вирушати з села Великі Береги, доцільніше відвідати місце розташування замку з сусіднього села Квасово. Із західного краю цього села колись була ґрунтова дорога, що вела до лісу Бік (Bikk) і пагорба Канферто (Kanfertő). Старші жителі з села Квасово колись пам’ятали про залишки стіни, "основи замку", які колись були в Канферто, але сьогодні на цьому місці ледь помітні навіть його рельєфні утворення.

Контактна форма