Топ 10 найкращих музеїв Закарпаття, які варто відвідати подорожуючи Карпатами

    Чи замислювалися ви колись про те, яку цінність мають музеї для своїх відвідувачів? Вона полягає в тому, як мистецтво та культурна спадщина можуть надихати, стимулювати та розвивати вашу свідомість та інтелект.


    Є місця, які ви відвідуєте під час подорожей (наприклад, більшість музеїв), які можуть відкрити вам нове розуміння того, хто ви є насправді; музеї надають нам унікальні можливості для інтелектуального та емоційного розвитку.

    Тут ми дамо поради для тих, хто хоче відвідати кілька неймовірних музеїв під час своєї подорожі Закарпаттям.

Топ 10 найкращих музеїв Закарпаття:

1. Закарпатський обласний краєзнавчий музей імені Тиводара Легоцького

    Це найбільший музей Закарпатської області, розташований у центрі міста Ужгород. Вас зустріне будівля замку XV - XVIII ст., яка є безперечно найцікавішою. 

    На подвір'ї замку розміщені витвори залізо-ливарного мистецтва та знаходяться руїни найдавнішої сакральної пам'ятки міста.

    У палаці нараховується понад 40 приміщень де розміщені такі експозиції:

  • Експозиція сектору природи
  • Експозиції сектору історії: Закарпаття у період VIII – початку ХХ століть
  • «З історії духовної культури Закарпаття ХVІІ – початку ХХ століття»
  • «Холодна і вогнепальна зброя XVI– початку XX ст.
  • Колекція годинників другої половини 19 – 20 століття
  • «Закарпаття між двома світовими війнами»
  • “Кава на жорнах століть”
  • «Тиводар Легоцький (1830 – 1915) – історик, археолог, музеєзнавець»
  • Виставки сектору археології «Фрагменти кам’яної готичної різьби замкової церкви св. Юрія” та «Артефакти середньовічної церкви Ужгородського замку»
  • Експозиції відділу А. Волошина та новітньої історії «Карпатська Україна»
  • Меморіальна кімната-музей президента Карпатської України Августина Волошина
  • «Закарпаття у період Другої світової війни»
  • Експозиція «INTER ARMA SILENT MUSAE» («Між гарматами музи мовчать»)
  • Виставки сектору народного мистецтва та етнографії
  • «Народні музичні інструменти Закарпаття»
  • «Народний одяг Закарпаття»
  • Виставка «Збірка ікон та старовинних книг 16 – початку 20 століть»

    До найцікавіших зібрань музею належить передовсім археологічна колекція - найбільша в Україні збірка бронзових скарбів і кельтських старожитностей (частково представлено у експозиціях). 

    Ужгородський замок - справжня оборонна споруда, що бачила битви та облоги.


2. Скансен або музей народної архітектури та побуту

    На площі 4 га розкинувся один із перших скансенів України - Закарпатський музей народної архітектури та побуту. Тут розміщується понад 20 різних житлових, громадських, господарських і культових споруд та велика кількість предметів традиційної народної культури.

    Ужгородський скансен розташований в історичній частині міста, на південному схилі Замкової гори, поряд із середньовічним Ужгородським замком. Із заходу на схід розміщені житло та садиби українців низовинних районів - долинян, етнографічних груп - лемків, бойків та гуцулів, а також по одній садибі угорського та румунського населення краю.

    Увагу привертає дерев'яна Святомихайлівська церква із с. Шелестова , Мукачівського району, 1777 року (збудована без жодного цвяха), а на схилах, вздовж звичайної вулиці розміщені у послідовності, яка відповідає їх дійсному розташуванню на території Закарпаття, типові житлово-господарські комплекси. Гості міста, відвідуючи скансен,  обов'язково познайомляться з гуцульською граждою із с. Стебного Рахівського району, з цікавістю зупиняться перед збудованою із величезних колотих ясенових колод, хатою із присілка Ясіня - Кевелів, вік якої перевищує 250 років. У музеї під відкритим небом багато цікавого є і школа, і корчма, і ковальня та багато іншого не менш цікавого.


3. Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая

    Музей знаходиться в історичному центрі Ужгороду, у приміщенні колишнього будинку правління Ужанського комітату - пам'ятки архітектури 1809 року. Музей зберігає твори живопису, графіки та скульптури - загалом понад 9 тисяч експонатів, взірців образотворчої культури різних епох та національних шкіл.

    Основу музейної колекції становлять твори колишньої Земської картинної галереї. Тут ви знайдете твори видатних митців епохи Відродження (Якомо Пальми, Ламберта Ломбарда), французького романтизму (Клода Жозефа Верне), італійського класицизму (Франческо Альбані), раннього голландського реалізму (Корнеліса Бега) та мистецтво країн Центральної Європи (Мігай Мункачі, Імре Ревес, Е. Ендрашик, Ш. Холоші, Д. Руднаї, Т. Муссон, Р. Алойзі).

    Українське мистецтво представлено творчістю художників XVII—XX ст.: Іллі Бродлаковича-Вишенського, Тараса Шевченка, Опанаса Сластьона, Руфіна Судковського, Сергія Васильківського, Івана Труша та ін. Надзвичайно цінна колекція творів художників Закарпаття - це шедеври визнаних корифеїв образотворчої культури Йосипа Бокшая, Адальберта Ерделі, Андрія Коцки, Федіра Манайла, А. Борецького, Василя Свиди, Золтана Шолтеса та багатьох інших. Є в музеї зібрання іконопису XVII—XVIII ст., важливе місце в якому займають твори Іллі Бродлаковича-Вишенського та експозиція видатного художника, академіка Ігоря Грабара.


4. Мукачівський історичний музей

    Найбільше і найцінніше багатство Мукачівського історичного музею - замок “Паланок”, який є пам’яткою архітектури національного значення. Мукачівський замок є унікальним зразком середньовічної фортифікаційної архітектури з поєднанням різних стилів, пам'яткою архітектури національного значення.

    На території замку розміщено багато пам'ятників, зокрема: 

  • пам’ятник князю Федору Корятовичу, розташований у Верхньому дворі замку,
  • пам`ятник княгині Ілоні Зріні та її сину Ференцу Ракоці II, розташований у на бастіоні Верхнього двору замку,
  • пам'ятник Кельту, розташований у Нижньому дворі замку,
  • монумент “Птах Турул”, бастіон, 
  • скульптура чеському католицькому святому Яну Непомуцькому, розташована у Верхньому дворі замку 
  • мініскульптура княгині Ілони Зріні та Імре Текелі, 
  • погруддя Шандора Петефі, угорському поету,
  • барельєфна дошка угорському королю Матяшу Корвіну,
  • меморіальна дошка Ференцу Козинці, угорському письменнику, в'язню замку “Паланок”
  • пам'ятна дошка про збереження Угорської корони у Мукачівському замку “Паланок”.

    Також є ряд експозицій:

  • “Історія міста Мукачева”, присвячена історичному минулому міста та краю від первісних часів до сьогодення;
  • етнографічна експозиція та експозиція старожитностей в яких представлені предмети народного вжитку, побуту та одягу;
  • експозиція “Родина Ракоці” присвячена життю князів Ракоці та визвольній війні угорського народу;
  • меморіальна кімната Ференца Козинці, присвячена життю та творчості угорського поета-революціонера, в'язня замку “Паланок”;
  • меморіальна кімната володаря замку князя Федора Корятовича;
  • експозиція АТО;
  • екуменічна церква - унікальна замкова каплиця, що об’єднує різні віросповідання;


5. Виноградівський історичний музей

    Славиться музей своїми знахідками знайденими при розкопках стоянки поблизу смт. Королево, які дають важливий матеріал для вивчення первісного заселення Європи близько мільйона років тому. Королівська стоянка вважається найдавнішою в Центральній та Східній Європі.

    Фонди музею налічують більше 18 000 експонатів. Цікавою і частково представленою є бронзова колекція музею, яка датується ІІ-м тисячоліттям до н. е.

    Тут ви побачите експонати про повстання угочанських селян під керівництвом Дєрдя Дожа (поч. ХVІ ст.) та про анти-габсбурзьку визвольну війну 1703-1711 рр.

    Є представлено також експозицію - "Побут Виноградівщини в період ХVІІІ ст. - першої половини ХХ ст.". Тут зібрані предмети домашнього вжитку - мотовила, стільниці, праски, ступи, маслобійки, посуд, лампи, вироби гончарів - глеки, глечики, молочники, декоративні тарілки. Дуже цікавими є зразки народного ткацтва та вишивки, особливо колекція домотканих вишиваних рушників та жіночого і чоловічого вбрання українців.


6. Музей Берегівщини


    Музей Берегівщини розміщено у  найдавнішому приміщенні Берегова – палаці графа Габора Бетлена, збудованому у 1629 році. У виставкових залах дотримано хронологічний принцип розміщення експозиції.

    Особливо цікавими є експонати римського періоду історії краю – це фрагмент печі для випалювання керамічних виробів, форми для виготовлення металевих предметів.

    Вражає різноманітністю експонатів і етнографічний зал музею – глечики, кухлі, дерев'яні та кам'яні сільськогосподарські знаряддя праці, рубелі, кужелі, прядки з різних порід дерев. Окрема експозиція присвячена співачці угорської оперети зі світовим ім'ям – Шарі Федак, яка народилась і мешкала деякий час в Берегові.

    Стіни коридору музею демонструють туристу колекцію монет та паперових державних знаків.


7. Музей Колочавська "Вузькоколійка"

    Музей Колочавська вузькоколійка розпочав роботу в 2009 р. Колекція музею формувалася  в різних місцях Закарпаття, остаточний ремонт та її монтаж робився безпосередньо в Колочаві. 

    Музей “Колочавська вузькоколійка” відтворює колорит місцевого залізничного транспортування у кінці ХІХ-ХХ ст. Музей складається з паровозу та ешелону вагонів, які стоять на коліях просто неба. Паровоз виготовлено у Німеччині, в середині ХХ ст., до 1973 року був діючим, після знаходився в одному із депо в Закарпатській області.

    Три чеські вагони музею Колочавська вузькоколійка  демонструють внутрішній інтер'єр, який був притаманним для простих пасажирських вагонів за часів, коли Закарпаття входило до складу Чехословаччини. В середині є дерев'яні сидіння, присівши до яких, можна відчути себе пасажиром 1930-х рр.

    Радянський товарний вагон має всередині експонати, серед яких інструменти залізничників, радянська атрибутика, а плакати на стінах зі старими картами та фото доповнюють історію  залізниці за радянських часів. Вагони дерев'яні, коричневого кольору.

    Ще одним цікавим експонатом є угорський вагон в якому перевозили худобу. В ешелоні є вагони, побудовані для транспортування деревини, й бочка у якій возили воду. Не менш цікавим експонатом є автомобіль Волга ГАЗ -21 на залізничному шасі.

    Все це є дуже цікавим і вартим побачити.


8. Музей архітектури і побуту "Старе село", Колочава

    Цей музей відтворює матеріальне, духовне та культурне життя регіону.  Розміщений заклад у місцевості "Чертежик" під полониною Красною. "Старе село" у Колочаві сьогодні налічує близько двох десятків житлових і господарських будівель з предметами домашнього побуту і художніми творами ХIX-XX ст. колочавців. Село поєднало культури гуцулів, бойків, лемків, угорців, румунів, німців, євреїв, чехів та словаків.

    Цікавинкою є трисекційний будинок сільської школи з "літнім" класом (просто неба), де одночасно навчалися колочавські діти різного віку.  Школярі вчилися з церковних книг, а писали на невеличких дощечках грифликами.

    У скансені оформлені хати вівчаря, тесляра, "сабову" (будинок кравця) та ще багато цікавого.


9. Свалявський історичний музей

    Музей представлено двома відділами - історичним та етнографічним. 

    Цікавим у етнографічному відділі є те, що тут представлено цикл виготовлення тканини - від рослини до готового полотна. Відвідувачі мають можливість взяти участь у цьому цікавому процесі.

    Доволі цікаво представлено інтер'єр хати з села Черник поч. ХХ ст. (це типова зрубна трикімнатна будова, яка складається з хати, сіней та комори), а також тут можна побачити старовинні знаряддя праці, одяг, гумове та дерев'яне взуття, предмети рукоділля.

    В історичному розділі музею можна побачити архівні та ілюстративно-допоміжні матеріали, фотодокументи, які висвітлюють історію міста і району та розповідають про відомих місцевих культурних діячів.


10. Хустський краєзнавчий музей

    Музей знайомить нас з життям Хуста, починаючи від стародавніх часів і закінчуючи сучасністю. Особливий інтерес викликає карта Європи часів Першої світової війни, в якій країни зображені у вигляді тварин.


    Найбільшу цінність Хустського краєзнавчого музею представляють експонати, пов'язані з Карпатською Україною. Протягом 1938-1939 років Хуст був столицею цього державного утворення. Сьогодні стіни музею зберігають найбільш повну колекцію справжніх предметів, що відображають реалії того часу. 

    Також у закладі є  галерея, представлена творіннями закарпатських художників.

Контактна форма