Палац Бетлена - Музей Берегівщини

    Найстарішою світською будівлею Берегова є будівля навпроти римо-католицького костелу, яка нині називається "Графський двір" князя Габора Бетлена (або: колишній палац Бетлена-Ракоці). На перший погляд простий будинок був побудований за наказом трансільванського князя Габора Бетлена.

Палац Бетлена

    У 1613 році Габор Бетлен отримав графство Берег разом з кількома повітами. Князь багато зробив для розвитку міста Берегова. Палац Габора Бетлена був побудований (або перебудований) в 1629 році. На це вказує і кам'яна табличка зі скромним орнаментом на східному фасаді, на якій написані 1629 (рік смерті графа) і ім'я Бетлен. Колись під написом був герб сім'ї Бетлен і щит.

    Його пізнішими власниками були Дьєрдь I Ракоці та Ференц Ракоці II. Він згорів під час війни за незалежність Текелі в 1686 році. Ймовірно, його відновив Ференц Ракоці II. Після війни за незалежність Ракоці в 1726 році будинок став власністю графів Шенборнів, які в 1857 році переробили його в стилі класицизму. Тоді перед центром південного фасаду спорудили портик із шістьма колонами та тимпаном в стилі епохи Відродження. Симетрично коротке крило розташоване в обох кінцях південного боку партерної видовженої прямокутної будівлі з підвалом. Простий північний фасад розділений лізенами, закритими невеликими тимпанами і стовпоподібними смугами, які трохи виступають із стіни. Напівзамкнутий, трапецієподібної форми двір оточений господарськими будівлями - комора, возівня, стайня. Підвальне приміщення збереглося в готичному стилі. Очевидно, воно є залишком розміщеного тут раніше монастиря.

Музей Берегівщини

    З 2002 року тут відкрито Музей Берегівщини, який входить до Топ-10 найкращих музеїв Закарпаття. У залах музею утриманий хронологічний принцип розміщення експонатів (4 зали). Перший зал відноситься до стародавньої історії, тут багато рідкісних експонатів. В інших залах Ви побачите величезну кількість предметів (вже понад 2000), що є переконливими свідками історії краю.

Контактна форма