Палац Плотені - збудований видатним скрипалем та другом Ференца Ліста

    Палац Плотені побудований у 1896 році і досі має чудовий вигляд. Зведений у неокласичному стилі, має два поверхи з колонадами і куполами. Кімнати маєтку були оздоблені деревом, килимами, квітчастими шпалерами. На стінах висіло багато мисливських трофеїв, а в одній зі світлиць стояв чорний рояль. Навколо палацу був розбитий парк. В середині тільки частково збереглось первозданне оформлення, а ззовні залишились майже неушкодженими ліпнина та ковка.

Нандор Плóтені - видатний скрипаль і власник палацу.

Нандор (Фердінанд) Плóтені народився в селі Великі Лази, що поблизу Ужгорода. Його дитинство, юність й останні роки життя пов’язані з Закарпаттям, а в розквіті творчих сил і роки зрілості перебував у Західній Європі (Будапешті, Парижі, Ваймарі, Відні, містах концертних турне в Італії, Голландії, Бельгії, Єгипті тощо). Безперечно, в історії світової музичної культури Плотені посів значне місце як один із кращих скрипалів другої половини ХІХ століття. У 1870 році він витримав великий виконавський відбір і став першою скрипкою Угорського королівського оркестру у Будапешті. А за блискучі успіхи у скрипковому виконавстві був удостоєний графського титулу.

/Ференц Ліст, Едуард Ремені та Нандор Плотені/ з автографом Ф. Ліста

    Потім він переїхав до Франції, де познайомився з Євгенією Макаллістер, англійською аристократичною дамою. Вони одружилися в 1879 році під Парижем, і з тих пір Нандор Плотені відмовився від богемного життя, присвятив себе сім'ї і давав тільки благодійні концерти.

    Деякий час сім'я Плотені жила у Франції, потім в Будапешті, а в 1890 році приїхала в Ужгород, переїхавши в будинок Негребецьких (на тодішній площі Фенцика). Через три роки сім'я Плотені знову переїхала в Будапешт, але через деякий час вони повернулися і оселилися в своєму палаці, побудованому у Великих Лазах (всього 5 км. від м. Ужгород) в 1896 році. Там вони виховували своїх дітей, яких, за різними даними, налічувалося сім-вісім.

Ференц Ліст - один із кращих друзів Нандора Плóтені.

    Талановитий скрипаль був у захопленні від таланту Ференца Ліста і залюбки скористався можливістю увійти в коло його учнів. Своєрідним визнанням успіхів Плотені стали спільні концертні виступи Ліста з Плотені. Влітку 1865 року видатний композитор у фортеп’янному дуеті з Плотені дав серію концертів в містах Угорщини: Буда, Пешт, Естергом, Сескард, Печі і т.д. Ліст допоміг утвердитися молодому скрипалеві і став першим його концертмейстером. Між двома музикантами сформувалися творчі й дружні стосунки. У 1875 році Плотені допомагав Лісту в створенні Угорської музичної академії. А у 1878 році Нандор Плотені запрошує маестро стати першим свідком на його весіллі, що свідчить про перехід творчих взаємин на новий рівень - справжньої дружби. Незважаючи на велику зайнятість, Ліст приїздить на цю подію в Париж.

    Після весілля Ференц Ліст і Еде (Едуард) Ремені (відомий скрипаль і композитор) гостювали на Закарпатті. В родинному архіві збереглася фотографія, зроблена ще у старому маєтку Плотені, де Ліст сидить за чорним роялем (який й до нині зберігається в родині Гошовських, з якою Плотені товаришував), а поруч зі скрипкою – Еде Ремені та захоплений їх грою молодий Нандор Плотені. Згодом, Ліст неодноразово стає дорогим гостем у графському маєтку Плотені у Великих Лазах на Закарпатті.

Контактна форма