Палац Шенборнів - казковий маєток в англійському стилі Тюдорів


    Розкішний палац Шенборнів в Берегварі (давня назва місцевості в долини річки Латориця) був побудований між 1890 і 1895 роками в стилі англійських Тюдорів, модному в останні десятиліття 19 століття, за проектом Зуйбрандта Грегерсона.

    Землі навколо Берегвара належали родині графа Ракоці до 1711 року, як частина маєтків в Мукачеві. Після програшу в війні за незалежність (1703 - 1712 рр.), величезний маєток був конфіскований імператорським двором. Хоч угіддя і потрапили під раду директорів казначейства Спіша (теперішня Словаччина), проте вони занепадали через непрофесійне управління та приносили малий прибуток. З цієї причини австрійський імператор Карл передав, землі і палац, графу Шенборну у 1726 році.

    Збудований на місці дерев'яного мисливського будиночка 18 століття, палац Шенборнів був  спроектований в дусі астрономії: кількість вікон - 365 - дорівнює кількості днів року, кількість кімнат вказує на 52 тижні року, його 12 входів призначені для представлення кількості місяців, а кути замку прикрашають 4 вежі, що відповідають 4 порам року. Казковий замок є взірцем еклектичної архітектури, що поєднує елементи неоготики та неоренесансу, щедро декорований вітражами та барельєфами з символікою родини Шенборнів.

    Навколо палацу закладено парк, що мав створити максимально сприятливий клімат для здоров'я жителів маєтку. Тут росте понад 40 видів рідкісних рослин, з-поміж яких найбільше старезних дубів та величних ясенів, є самшит, веймутові сосни, канадська ялина, японська вишня (сакура), рожевий бук, італійська гліцинія, а також тиси, магнолії, катальпи, оцтові і тюльпанові дерева, модрини та інші. Колись на клумбах паркової зони цвіло близько 30 видів троянд. У центрі саду є штучне декоративне озеро - його обриси відтворювали мапу тогочасної Австро-Угорської імперії.

    Останнім власником замку була Кавалі Шенборн (за іншими джерелами - граф Георг Ервін, був змушений покинути палац, і у 1944 році емігрував до Австрії), в 1942 році німці перетворили будівлю в лікарню, а з 1948 року в ньому розміщувався санаторій "Карпати".

Контактна форма